De Nationale voorleesdagen 2019 zijn begonnen.
De aftrap was woensdag 23 januari met het welbekende voorleesontbijt op de scholen
Ook op de peuterspeelzaal waar ik onder andere werk, was daar een ontbijt met elkaar en werd er een boek voorgelezen.
Het verbaast me elke keer, dat kinderen, en vooral peuters, soms zo weinig hebben met boekjes.
En er zijn echt leuke boekjes voor peuters! Grote boeken met grote, gekleurde platen waar papa’s en mama’s heerlijk uit kunnen voorlezen, geholpen door de grote vertelplaten.
Maar soms zie je dat de peuters alleen maar willen bladeren in het boek. Wat is dat toch?
Ik heb daar een aantal ideeën over:
Het zou kunnen dat jonge kinderen het bladeren op zich leuker vinden als het luisteren naar een verhaaltje. Dat zou ik me best voor kunnen stellen als het verhaaltje wordt opgedreund of monotoon wordt voorgelezen. Ook als er stelselmatig een boek wordt voorgelezen wat te moeilijk is in taal voor het kind. Dan blijft de aandacht ook niet zo lang hangen.
TIP: Lees een boekje voor wat op het niveau is van het kind. Kijk niet alleen naar de leeftijd die op het boek staat, maar kijk ook naar uw kind,(of kleinkind). Lees dit voor met een goede intonatie, maak gebruik van verschillende stemmetjes of ga zelf mee in het verhaal met zacht of hard lezen. Maak het spannend.
Ik kan me ook voorstellen dat als een kind niet gewend is om voorgelezen te worden, en het nu een hele tijd moet stilzitten, omdat dit nu eenmaal moet in de VOORLEESDAGEN, dat het ook niet gelijk fijn is.
Aan voorlezen moeten ouders en kinderen aan wennen. Het gaat vaak niet automatisch goed. Het ligt ook heel erg aan jouw kind: Is het een nieuwsgierig kind en is het gevoelig voor taal: dat kan het best ook de eerste keer al goed gaan en rustig het verhaal afluisteren.
Vaak is dit nog niet gelijk zo, en wil het kind heel snel alle plaatjes zien, of de bladzijdes doorbladeren.
TIP: Leer een kind al van af jongs af aan dat het tijd kost om een boekje voor te lezen. Maak dat het fijne tijd is: Je zit lekker op schoot en papa of mama neemt rustig de tijd voor je.
Je hoort het geluid van de stem van iemand die van jou houdt en waarbij jij je lekker voelt.
Tussendoor hoor jij woorden die je kent maar ook woorden die je niet kent. Aan de plaatjes kan je een beetje zien wat het woord is, maar wellicht vertelt papa of mama je wat het is. Zo leer je dat de wereld groter is dan alleen jouw kleine wereldje. En dat er heel veel meer te zien en te horen is.
TIP: bespreek ook eens boekjes met woorden en plaatjes. Het is vrij eenvoudig om er zomaar iets over te vertellen.
Nationale voorleesweken: Een goed idee.
Naar de bieb is gewoon gratis en jouw kind kan er heerlijk in boeken kijken en samen wat lezen.
Doen maar.
Nicolien