Leren: hoe kan het beter en makkelijker?
Mijn tic:
Ik heb een beetje een tic: Het liefst zou ik alles kunnen beredeneren. Alles kunnen uitleggen en weten waar bijvoorbeeld gedrag vandaan komt en hoe mijn lijf precies werkt. Dat kan natuurlijk niet.
Waar mijn speciale interesse ligt, is de werking van de hersenen en de beïnvloeding daarvan wat betreft het leren en de manier van doen.
Filmpje
Bij de training van “Ik leer leren” toonde de trainer me een filmpje, dat me veel duidelijk maakt. U kan het bekijken op de website.
Verbindingen
Het gegeven dat je door veel te herhalen dingen beter onthoudt, is mij, als leerkracht, natuurlijk bekend. Maar hoe komt het dat dit gebeurt? Wat gebeurt er in de hersenen dat het verklaart?
Dat maakte het filmpje voor mij duidelijk: Door elke keer ‘weggetjes’ (verbindingen) in de hersenen aan te leggen en steeds opnieuw te gebruiken, en ook andere verbindingen naar de kennis te maken, komt de kennis steeds in beeld en het weggetje wordt breder en steviger.
Weggetje als vergelijking
Je kunt het vergelijken met een weggetje in het gras:
Als je een keer door het gras loopt, blijft het gras even plat, maar een dag later is er niets meer van te zien dat daar gisteren iemand heeft gelopen.
Als je elke dag, gedurende een maand langs dit zelfde weggetje in het gras loopt, zal er een paadje ontstaan. En het weggetje is gemaakt.
Wel blijft dat, als je dit weggetje een poos niet gebruikt, na een tijd het paadje toch weer smaller wordt. Het onkruid komt er weer door. Langzamerhand verdwijnt het paadje weer .
Leren in het leven en op school
Denk eens aan de tafels bij het rekenen: die moet je over het algemeen ook stevig oefenen. En je moet ze bijhouden, anders is het weer moeilijker om te onthouden.
Als we kijken naar een baby zien we dat deze een kei is in het leren: het leren zitten en lopen kost zo veel tijd en energie, de baby valt veel en oefent ook veel. En als het eenmaal lukt , krijgt het zo veel positieve reacties en vindt hij het zelf zo leuk om te doen, dat de baby blijft oefenen en er steeds beter in wordt en het ook steeds makkelijker gaat.
Ook bij het leren op school, maar ook bijvoorbeeld bij het fietsen is dit hetzelfde: iemand blijft oefenen omdat het zelf wil presteren en omdat er veel positieve aandacht voor hem komt.
In de praktijk
Bij mij in de praktijk ga ik met kinderen ook de weggetjes aanleggen in de hersenen en doen we het op een ontspannen manier, op veel verschillende manieren. Zodat het leuk blijft om te oefenen en te leren.